begrotingsdebat: waar blijven de betaalbare woningen?

6 november 2021

Ada Greuter sprak in het debat over de begroting 2022 opnieuw haar zorgen uit over het uitblijven van plannen voor voldoende sociale woningbouw in de gemeente. Ook drong ze erop dat de gemeente bewoners met subsidies of leningen gaat helpen hun woningen te verduurzamen. Hieronder volgt haar spreektekst voor het debat op 4 november 2021.

Prioriteit was en is nog steeds woningbouw en volgens oa ons Raadsprogramma woningbouw voor de behoefte. De behoefte voor betaalbaarheid. Als wij dan kijken naar de plannen die er nu liggen is het bedroevend gesteld, met als klapper Limmer Zandzoom Fase 4 aantal te bouwen woningen 138 met 29 woningen in de categorie sociaal en dan nog nader te bepalen! Hoe bedoel je ambitie of naar behoeften? Zeker als we dat vergelijken met het plan Laamens met 90 woningen waarvan 27 sociaal.

Hoe zit het eigenlijk met die regionale woondeal? We betalen wel jaarlijks een inmiddels behoorlijk opgelopen bedrag voor het convenant Regio Alkmaar van 3,05 Euro per inwoner, maar wat zien we hiervoor terug? Hoe leg ik dit uit aan de inwoners? Daar bovenop nog de stukken in de kranten over de problemen bij flexwoningen en het conflict binnen de VVD van onze wethouder met de Provincie en de Tweede Kamer maakt het voor onze inwoners niet meer te volgen. Het is een beschamende vertoning die alleen maar polariserend werkt. Daarbij komt nog dat het probleem van niet huisvesten van de verplichting statushouders een boete zal opleveren die consequenties heeft voor de begroting en uiteindelijk financieel voor onze inwoners.
MAAR WAAR BLIJVEN DE BETAALBARE WONINGEN?
Waarom geen actiever grondbeleid! Een mooi voorbeeld van het plan Kooiplein geeft dat maar weer eens aan en daarom zijn wij mede-indiener van deze motie. De manier van het College ten opzichte van ontwikkelingen is er een van totaal geen ambitie om een statement richting ontwikkelaar te maken. Maw: College pak elke kans aan om te knokken voor meer sociale huur in sector 1 en 2. Als wij dan even ingaan op de brief van het College die wij afgelopen dinsdag hebben ontvangen over de verdere ontwikkelingen van de woningbouw op de Puikman moeten wij constateren dat hier totaal niet goed wordt gecommuniceerd en de grote belangen voor sociale huur weer wordt overgelaten aan de ontwikkelaar.

Iets positievers dan:
Het groenbeleidsplan dat laatst is behandeld, is een mooi voorbeeld hoe het wel kan. Met de complimenten voor de benaderbaarheid en toegankelijkheid om iets gezamenlijk tot een mooi resultaat te brengen.
Ook het voorstel SORA dat nog in ontwikkeling is heeft een behoorlijk participatietraject gevolgd. Er is veel aan input gegeven en meegenomen. Wij zijn uiteraard benieuwd naar het vervolg.

De beheersmaatregelen sociaal domein is onoverzichtelijk, een grijs gebied waarvan de uitkomst nog steeds niet duidelijk is en maar zeer de vraag is of dit wel haalbaar is. Zijn de kosten die binnen de organisatie moeten worden gemaakt wel goed overwogen om de beheersmaatregelen het gewenste verdieneffect te laten zijn? Het zijn niet alleen de kosten maar ook onze zorg naar de hulpverlening en de client. Tevens wordt in het pre-advies van het abonnementstarief gesproken over aanbesteding huishoudelijke hulp. Dat zou al in een ver gevorderd stadium zijn. Dat baart ons zorgen. In hoeverre is de kwaliteit geborgd en waarom zijn wij niet meegenomen in dit traject? Gaat het nu weer alleen om de financien?

Duurzaamheid:
Gezien de klimaattop en de roep om drastische maatregelen is het in deze gemeente toch zeer zuinig gesteld met de ontwikkelingen op dit gebied. Er ligt een behoorlijke taak te wachten en ook zeker financieel om mensen te helpen bij het verduurzamen van hun woning, hun tuin, hun manier van ander gebruik van vervoer etc. Zet de Enecogelden hier voor in!

Het plan van de initiatiefgroep zwembad:
Een diepe waardering hebben wij voor het zeer vele werk dat is verricht door deze groep vrijwilligers die met hun expertise en dan ieder op zijn gebied een prachtig voorstel heeft gepresenteerd. Moeilijke vragen werden door de raadsleden gesteld tijdens deze presentatie maar keurig van een antwoord voorzien. Zij deden een oproep naar ons als raadsleden om het College te verzoeken dit voorstel serieus te bekijken. Het voorstel vinden wij heel belangrijk omdat je dan in 1 keer alles ontwikkeld dat altijd goedkoper is, minder CO2 uitstoot en een kans om woningbouw te plegen op de locatie van sporthal de Bloemen en het oude zwembad. Kortom wij roepen het College hiermee op en hopen dat er meer partijen ons volgen om deze oproep te steunen.

Ik rond af met het volgende:

Willen wij als gemeente iets betekenen voor onze inwoners dan zal er beter moeten worden geluisterd en gecommuniceerd. Toekomstgericht beter gedacht moeten worden hoe wij onze jeugd  kunnen helpen in deze mooie gemeente.

Ada Greuter

Waar ben je naar op zoek?