Eerste ervaringen van Ankie Dil, coördinator PvdA in Castricum

9 maart 2020

Nadat ik op 11 januari jl. als coördinator PvdA in Castricum ben aangesteld, heb ik veel gesprekken gevoerd met verschillende leden, de raadsfractie, het Buch samenwerkingsverband PvdA en de twee andere coördinatoren, Peter Croux uit Heiloo en Theo Buisman uit Uitgeest. Ik was ook op de nieuwjaarsbijeenkomst PvdA en het voorcongres voor 7 maart. De gesprekken waren boeiend. Mensen hebben hier veel ervaring binnen de PvdA en zijn betrokken, deskundig over verschillende gebieden en vaak veel bestuurlijke ervaring.  Steeds stelde ik dezelfde vragen: wat zijn belangrijke thema’s die spelen in Castricum, Akersloot en Limmen, waaruit bestaat je ervaring en deskundigheid en waar zou je een bijdrage aan willen/kunnen leveren binnen de partij.

De belangrijkste thema’s die werden genoemd:

  • Wonen: (sociale woningbouw/huur, jongerenhuisvesting, ouderenhuisvesting en wonen voor bijzondere doelgroepen.
  • Energietransitie: wat zijn de feiten en fabels van de energietransitie.
  • Infrastructuur: het knelpunt Beverwijkerstraatweg, Bakkummerstraat, Dorpsstraat, de aansluiting A6 en A9 en de consequenties voor de overige kernen en de woningbouw, de bereikbaarheid van Akersloot, Limmen.
  • De natuur en het landelijk gebied rondom Castricum: wat willen we daar wel/niet toelaten, het historische oer-IJ gebied, wat is hierover bekend, hoe gaan we hiermee om?
  • De kwaliteit van de sociale zekerheid en sociale voorzieningen, de WMO en het sociaal domein in Castricum en de overige kernen.
  • Schiphol: in hoeverre houdt Schiphol zich aan de afspraken die zijn gemaakt in het verleden met betrekking tot overlast?
  • Strand: problematiek van de strandvoorzieningen en de veiligheid.
  • BUCH: hoe verloopt de ambtelijke samenvoeging van Bergen Uitgeest Castricum en Heiloo? Wat is onze visie op de toekomst van de BUCH?

Er werden nieuwe ideeën geopperd over hoe we elkaar zien: bijvoorbeeld inspiratiemeetings tussen 17-20 uur met soep en broodjes; een andere opzet voor de ledenvergaderingen; een andere vergaderomgeving; politieke quiz; discussie over verschillende onderwerpen met bijzondere sprekers en een meer actieve (werk)vorm tijdens de vergadering; het bezoeken en welkom heten van nieuwe leden en aandacht voor andere/nieuwe communicatievormen met de leden.

Met de fractie heb ik minimaal eens per maand contact. In de kleine fractie proberen Ada Greuter, Sander Schmitz en Hans Min binnen hun mogelijkheden onderwerpen die in de gemeenteraad aan de orde komen te behandelen. Dat is een hele klus en het zou fijn zijn als ze hulp krijgen van een steunfractie en mensen die mee willen denken met de verschillende onderwerpen.

In de  BUCH bijeenkomsten van de PvdA, die bestaan uit (vertegenwoordigers van) fractieleden en coördinatoren van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, worden de verschillende onderwerpen zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Onderwerpen, die op de agenda staan zijn onder andere: de Jeugdzorg, aansluiting A9, Schiphol, Werkorganisatie BUCH, aanbesteding in de zorg.

Onze eerste bestuurvergadering van PvdA Kennemerland Midden was voor een groot deel gewijd aan de organisatorische invulling van de nieuwe afdeling.  José Smits heeft een communicatieplan gepresenteerd en een concept werkplan is in de maak. Afgesproken is dat we in de verschillende gemeenten voortgangsgesprekken (mid-term) houden met de fracties en de mogelijkheid van opleiding/cursus onderzoeken. We zoeken naar gemeenschappelijke thema’s en wisselen ervaringen uit in de verschillende gemeentes.

Mochten meer leden ideeën hebben of willen meewerken om de bovenstaande onderwerpen verder uit te werken, neem dan contact op met [email protected]