Energielasten omlaag: op elk bedrijfsdak zonnepanelen

8 maart 2022

De energielasten  voor Castricumse ondernemers en inwoners kunnen drastisch omlaag als op elk bedrijfsdak in Castricum zonnepanelen worden aangelegd. Als elk bedrijfsdak op die manier wordt benut, dan is het mogelijk dat Castricum nagenoeg zelfvoorzienend wordt in stroomopwekking.

De lokale energie coöperatie Calorie heeft in samenwerking met Aad de Wit verhuizingen een project voor de aanleg van zonnepanelen succesvol afgerond. Het verhuisbedrijf, gevestigd aan de Castricummerweg, heeft het dak volgelegd met zonnepanelen. Inwoners van Castricum konden certificaten kopen om zo mede-eigenaar te worden en te kunnen delen in de stroomopbrengst. Voor inwoners met een laag inkomen werd de mogelijkheid getroffen om zonder voorafgaande investering mee te doen en evengoed te profiteren van de stroomopwekking en hun maandelijkse stroomrekening te reduceren.

PvdA in Castricum vindt dit project van Calorie en Aad de Wit verhuizingen een geslaagd voorbeeld van schone lokale energieopwekking. Bijkomend effect is dat inwoners die meededen hun snel stijgende energierekening omlaag kunnen brengen. De PvdA zal de gemeente voorstellen om de komende jaren om op grote schaal dergelijke projecten te stimuleren in samenwerking met Calorie.

Meer energiebesparing kan worden bereikt door op grote schaal hybride warmtepompen te plaatsen bij huishoudens. Calorie heeft ook daarvoor een plan klaarliggen om met energiecoaches huishoudens daarbij te helpen. Individuele bewoners, vooral huiseigenaren kunnen zelf initiatief nemen. De praktijk leert dat het helpt als inwoners gericht individueel technisch advies krijgen en hulp bij het voorfinancieren van de pompen en panelen.