Flexwoningen op de Puikman: slecht besluit

9 juli 2021

Er komen flex-woningen op de Puikman, het stuk grond naast het station en de Beverwijksestraatweg. De PvdA-fractie is tegen dit besluit dat, helaas, door een meerderheid in de gemeenteraad wordt gesteund. De fractie is om vele redenen tegen. Het gaat om tijdelijke containerwoningen. De fractie ziet liever goede betaalbare huurwoningen. Het college liet met de besluitvorming , opnieuw, zien dat ze geen goed overleg meer voert met de fracties in de raad.

Het dossier flexwoningen werd door het ongenoegen van de PvdA in samenwerking met D66 op de agenda gezet van de raadsvergadering 24 juni middels een memo. Dit memo gaf een opsomming van punten en data waarbij de raad niet of laat werd betrokken zonder vooraf in kennis te worden gesteld. De flexwoningen zullen gebruikt worden door de gemeente om te kunnen voldoen aan het verplicht plaatsen van statushouders in woningen. Het college heeft eerder geweigerd statushouders huisvesting te bieden maar is daarvoor op de vingers getikt door de Provincie. Dus nu zet het college ze maar in containerwoningen. Wij werden als raad niet meegenomen in de aanvraag voor subsidie (300.000 euro) en het feit dat dit vanuit het ministerie als pilot wordt gesubsidieerd.

Ook de plek voor deze flexwoningen heeft veel commotie opgeleverd door de slechte communicatie, de aanschaf van de containers, het convenant met Driessen en Rotteveel. Ook het feit dat Rotteveel hier gewoon 500 euro huur voor vraagt en bepaalt wie hier in mogen wonen vinden wij verregaand.
De PvdA-fractie vindt dat iedere woningzoekende recht heeft op een fatsoenlijke woning en niet zoals nu in een container voor 3 jaar op een plek naast het station en de overweg. Beverwijkerstraatweg. Deze locatie is bedoeld om huurwoningen te bouwen. Wat ons betreft moet er juist zo snel mogelijk worden gestart met het bouwen van deze huurwoningen.
Tijdelijke containerwoningen bieden geen goede oplossing. Na 3 jaar zitten deze mensen weer in dezelfde situatie want wij geloven niet dat de woningnood over 3 jaar is opgelost. Dit heeft dan ook niets te maken met duurzaamheid en is alleen maar symptoombestrijding.
Helaas heeft een meerderheid van de raad besloten dat deze flexwoningen er komen op de Puikman.
Wij vinden het diep beschamend.

 

Op 24 juni 2021 vond ook de besluitvorming van de Kadernota plaats. De PvdA had drie amendementen op de beheersmaatregelen van het Sociaal Domein ingediend samen met D66, GL en VL, waarvan er helaas maar een is aangenomen. Dit was voor ons reden om tegen de Kadernota te stemmen. Wij vinden namelijk dat de inwoners van Castricum recht hebben op huishoudelijke hulp van 2 uur (en niet voor 1,5 uur) en recht hebben op hulpmiddelen (zonder financieel plafond door de gemeente). We moeten toch zo lang mogelijk zelfstandig wonen! Helaas gaan deze maatregelen wel worden ingevoerd. Wel hebben we de maatregel om wachtlijsten in te voeren nadat de geraamde uitgaven worden bereikt kunnen schrappen.

Zoals al in de krant stond vermeld heeft de PvdA tijdens de beschouwing van deze Kadernota officieel afstand genomen van het raadsprogramma. Het is eigenlijk meer een statement want er zijn geen regels en consequenties. Natuurlijk blijft de PvdA gewoon constructief meewerken en dat kan niet van alle partijen worden gezegd. Reden voor dit statement (otewel “uittreding”) is de herhaaldelijke oproep richting College en raad dat processen niet goed gaan. Helaas wordt hier geen gehoor aan gegeven en zien wij regelmatig artikelen in de krant verschijnen. Dit zijn oa de processen van dossiers flexwoningen, zwembad, IKC, Maranathakerk, Castricummer Werf, Dekamarkt Bakkum, Jeugdzorg etc.

Ada Greuter