Geen betaalbare woning in Castricum te vinden

2 maart 2022

Al jaren heerst het gevoel dat in onze gemeente niet gebouwd wordt naar de werkelijke woonbehoefte. Veel koopwoningen zijn te duur en maar weinig woningen te huur. Wij hebben onderzoek gedaan naar alle projecten die sinds 2016 zijn gerealiseerd en de plannen voor de komende jaren. Hieruit blijkt glashelder dat met 60% aan te dure woningen er niet gebouwd wordt naar de werkelijke woonbehoefte in onze gemeente. Het onderzoek hebben we besproken op een bijeenkomst  over de scheefgroei van de woningbouw in Castricum.op donderdag 24 februari jl.

In de bijeenkomst werd de uitkomst van het onderzoek gepresenteerd met als conclusie dat de doelen die gesteld zijn bij de start van de raadsperioden in 2014 en 2018 tot heden, niet zijn gehaald.

  • Het percentage sociale huurwoningen is niet verhoogd, maar verder gezakt naar 16%
    Met de huidige plannen zal dat percentage verder zakken naar 8%
  • De wens om meer huurwoningen in de vrije sector net boven sociale huurgrens, is met 0% niet gerealiseerd.
  • Voldoende bouwen in het middensegment van €214.000,- tot €354.000,- voor voldoende doorstroming, is met slechts 18% niet gelukt
  • Sociale woonvormen, zoals hofjes, zijn niet gerealiseerd
  • Het splitsen van woningen, is niet gerealiseerd
  • Woonvormen van tijdelijke aard, bijvoorbeeld tiny houses, heeft geresulteerd in 42 containerwoningen aan de Puikman en tijdelijke onderkomen Oosterzijweg in Limmen.

Met dit resultaat is het tekort aan betaalbare woningen in Castricum alleen maar groter geworden. De doorstroming van ouderen naar een passende woning is vrijwel onmogelijk en jongeren kunnen in Castricum geen betaalbare woning vinden. Voor de komende jaren zijn er weliswaar bouwplannen uitgewerkt, maar uit het onderzoek blijkt dat slechts 5% van die woningen uit sociale huur bestaat,  en meer dan de 60% uit te dure koopwoningen in de vrije sector. Dit inclusief de bouwkavels voor villa’s. Kennemer Wonen heeft behalve 48 appartementen ‘De Clinghe’ op Duin en Bosch, niet één woningproject op stapel staan.

Klik hier voor de cijfers uit ons onderzoek en klik hier voor de presentatie zoals die tijdens de bijeenkomst werd gehouden.

Dit moet anders want onze samenleving roept om betaalbare woningen. Om dit te bereiken moet de gemeente de regie naar zich toetrekken en een inhaalslag maken. Vanaf nu moeten er enkel betaalbare woningen worden gerealiseerd die passen bij de werkelijke woonbehoefte in de gemeente. Tijdens de bijeenkomst heeft Kennemer Wonen de intentie uitgesproken om daar hun aandeel aan te leveren.

Op 14, 15 of 16 maart heeft de burger de mogelijkheid om de juiste koers te kiezen.

Aad Nijmeijer

Kandidaat raadslid

PvdA Castricum.