Grote stijging actief woningzoekenden

22 oktober 2020

In Castricum zijn tienduizenden mensen actief op zoek naar een betaalbare woning.Er staan 16.680 actief woningzoekenden geregistreerd (Rapportage Woonruimteverdeling Noord-Kennemerland SVNK2018).

Het aantal reacties is gestegen met ruim 6%. Het aantal verhuringen is in 2018 met 75 woningen afgenomen tot 1969 verhuringen.

Door de grote stijging van het aantal actief woningzoekende en de daling van het aantal verhuringen, zien gegadigden een afname van de slaagkans.

De categorie urgent woningzoekende is in 2018 sterk toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. De categorie woningzoekenden met een huisvestingsindicatie is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van 2017 en verhuringen aan woningzoekenden met een  huisvestingsindicatie nemen toe. Ook bij verhuringen aan urgenten is sprake van een toename. Bij reguliere woningzoekenden is er sprake van een aanzienlijke daling. In 2018 neemt het aantal verhuringen aan vergunninghouders aanzienlijk toe.

De toename van de hoeveelheid woningzoekenden doet zich in alle gemeenten voor. In 2018 is gemiddeld 76% van de woningzoekenden uit de regio Noord-Kennemerland afkomstig.De gemeenten Castricum, Bergen en Uitgeest trekken meer woningzoekenden van buiten de regio in vergelijking met de andere gemeenten.

66% Van de actief woningzoekenden heeft een inkomen onder de grens van de doelgroep (dat wil zeggen dat huurtoeslag mogelijk is met dat inkomen).

Het aantal verhuringen aan de actief woningzoekenden met een inkomen onder de grens van de doelgroep 68%.

 

Naar leeftijd: De grootste groep vormen de 28 t/m 54 jarigen. Deze groep is in 2018 opnieuw toegenomen.Alle groepen woningzoekenden van 55 jaar en ouder zijn in aantal gestegen. De jongste leeftijdscategorie is vrijwel gelijk gebleven in het aantal actief woningzoekenden.

De beperkte toename van het aantal verhuringen onder de categorie jongeren t/m 22 is een gevolg van speciale jongeren huisvesting.

 

56% van de actief woningzoekenden betreft een eenpersoonshuishouden. Dit is typerend voor de sociale huursector. Van alle huishoudens in Nederland is nog geen 40% een eenpersoonshuishouden. 2018 Laat opnieuw een aanzienlijke toename van deze groep zien.Ruim 61% van de woningen wordt verhuurd aan eenpersoonshuishoudens.

 

De gemiddelde inschrijftijd waarmee een woning geaccepteerd wordt neemt tot nu toe elk jaar toe evenals het gemiddelde aantal reacties op een advertentie. Deze indicatoren wijzen er op dat de druk op de markt voor sociale huurwoningen in de regio Noord-Kennemerland nog steeds toeneemt. Op dit moment (2020) is de wachttijd voordat je in aanmerking komt voor een woning 7 tot 8 jaar.

 

Dit is kernachtig het totaalbeeld van 2018:

Actiefwoningzoekenden 16.680

Via advertentie                 1401

Reacties                        229.905

Verhuringen                      1969

Slaagkans                        11.8%

 

Thea Rosier (secretaris van dehuurdersvereniging voor bewoners uit Castricum)