Huisvesting statushouders nog niet geregeld

4 juli 2022

Donderdag 30 juni werd een motie van Forza! in een commissie van de gemeenteraad behandeld.

Forza!, die zichzelf omschrijft als de lokale PVV/FvD, ging er met gestrekt been in.  Onder het argument dat er een ‘tsunami van asielzoekers’ over ons heen komt, zette deze partij de huisvesting van statushouders op de agenda. De partij pleit ervoor om het huidige beleid te handhaven. Dat is heel bijzonder: aan het college vragen om het huidige beleid te handhaven. Met andere woorden: De partij wilde alleen maar publiciteit zoeken met een negatief verhaal over vluchtelingen.

Als klap op de vuurpijl trok de partij de motie aan het eind ook weer in!

Dit is een spelletje spelen over de rug van vluchtelingen en ontheemden.

De PvdA fractie heeft in het debat  de kwaliteit van de huisvesting van statushouders aan de orde gesteld. Er zijn nog steeds verhalen van statushouders en andere mensen die aan de Oosterzijweg en Puikman wonen, over de slechte staat van de kamers en de gebouwen waarin gewoond moet worden.

We vertelden twee concrete verhalen van bewoners wat zij ervaren als bewoner van de Oosterzijweg en Puikman. We deden dit om te laten zien wat het betekent voor mensen om daar te wonen.

Daarnaast hebben bewoners een tijdelijk huurcontract wat eind 2023 eindigt. Tot op heden zijn er geen zichtbare initiatieven van het college om statushouders tegen die tijd andere huisvesting te bieden.

Op vragen van de PvdA beaamde wethouder Slettenhaar dat statushouders ingezetenen van de gemeente Castricum zijn: zij staan ingeschreven in de gemeente en hebben daarmee recht op huisvesting als zij daar zelf niet in kunnen voorzien.

De PvdA stelde de vraag wat de wethouder concreet doet om statushouders perspectief op huisvesting te bieden. Wethouder Binnendijk zei daarop dat het college bezig is om nadere regelingen op te stellen en dat hij daar hard mee aan de slag is.

Om met Jan Schaefer te spreken: in nadere regelingen kun je niet wonen!

Wordt vervolgd.

Peter Pinkhaar

 

Waar ben je naar op zoek?