Knelpunten bij de BUCH-werkorganisatie worden steeds meer zichtbaar

22 mei 2022

Er zijn grote problemen bij de BUCH werkorganisatie. Dat bleek tijdens een vergadering van de auditcommissie in mei waar  bij drie agendapunten de problemen bij de BUCH-werkorganisatie aan de orde kwamen.

Het college van B&W stelde de raad voor om voor onbepaalde tijd geen ambtelijke medewerking te verlenen aan de Rekenkamercommissie, die ten behoeve van de gemeenteraad onderzoeken uitvoert om zo de controlerende rol van de gemeenteraad te versterken. Achtergrond van dit voorstel zijn de problemen in de ambtelijke werkorganisatie: beperkte ambtelijke capaciteit door het hoge ziekteverzuim en de hoge mobiliteit, waardoor er veel vacatures zijn, die in de huidige situatie op de arbeidsmarkt moeilijk te vervullen zijn. Een ruime meerderheid van de raad vond dit voorstel, dat een essentieel instrument in de uitvoering van de taak van de gemeenteraad vleugellam maakt,  onacceptabel en vond dat het college en het BUCH-bestuur scherpere keuzes dienden te maken. De burgemeester trok het voorstel toen in en gaat opnieuw in overleg om in samenspraak met de rekenkamercommissie tot een oplossing te komen.

Ook werd een evaluatie van het gemeenschappelijk exploiteren van het wagenpark van de BUCH-gemeenten gepresenteerd. De PvdA-fractie heeft eerder vragen gesteld over die evaluatie omdat geen kosten werden bespaard maar zijn gegroeid.   Zonder bestuurlijke besluiten bleken er 22 voertuigen extra te zijn aangeschaft. De financiële voordelen van de gezamenlijke exploitatie waren mede hierdoor zeer beperkt. Er lag aan de evaluatie geen concrete evaluatieopdracht ten grondslag. Woordvoerder Jan Postma drong er namens de PvdA-fractie  op aan  voor een nieuwe termijn van twee jaar, waarna opnieuw geëvalueerd wordt een duidelijke opdracht mee te geven. Bij gelijk blijvend beleid moet een gezamenlijk beheer financieel voordeel opleveren.

Om de bestuurlijke aansturing te verbeteren wordt voorgesteld om Dienstverleningsovereenkomsten te sluiten (DVO’s). Vanuit de PvdA-fractie is aangegeven dat het zorgen dat er een binnen de BUCH-werkorganisatie een goed en veilig werkklimaat is, waar de werknemers “eigenaar” zijn van de doelen die nagestreefd worden, veel belangrijker is. We hebben aangekondigd het college hierop de komende periode kritisch te volgen.

Jan Postma