Over samenwerking tussen PvdA en Groen Links

20 mei 2020

Het is begin maart dit jaar en het congres is binnenkort; en ik sta voor de keuze: zal ik gaan? Voordat ik daarover beslis, scroll ik de digitale “congresbundel” eerst door ( 66 pagina’s lang). En kom ik bij motie 13. En daar lees ik:

Motie 13: Progressieve Samenwerking – Grootste partij 2021!

Indiener: Huibert Koers

Overwegende het volgende:

Dat na de verkiezingen in 2021 de grootste partij de premier levert en deze partij het beleid bepaalt.

De kans op links beleid is het grootst als een linkse partij de grootste wordt

Er sprake is van versnipperende samenleving met veel partijen

Samenwerking mogelijk een manier is om groter te worden dan rechtse partijen.

Met name GroenLinks en PvdA vaak in dezelfde vijver vissen.

Uit onderzoeken blijkt dat een ruime meerderheid van linkse stemmers positief staat tegen­over een fusie.

Dat om te overleven we ons zullen moeten aanpassen.

Verzoekt het partijbestuur en de fractie op om: zich ondubbelzinnig uit te spreken voor een samenwerking met Groen Links, met daarbij de bereidheid te willen onderzoeken of fusie de kans vergroot om de grootste partij te worden na de verkiezingen in 2021.

En waar mogelijk op thema’s een progressief akkoord met ander linkse partijen te sluiten

Concept-reactie partijbestuur en TK fractie

Wij spreken ons ondubbelzinnig uit voor linkse samenwerking. Dat is de leidraad in ons dagelijks werk en ook onze inzet richting de toekomst. Stevige samenwerking tussen linkse partijen is het beste antwoord op het blinde marktdenken, gebrekkig klimaatbeleid en tegen xenofobe politiek. Wij richten ons in het proces richting verkiezingen op het versterken van links progressieve krachten, dat kan in verschillende vormen uitmonden.

Wij vragen daarin ruimte van het congres en ontraden deze motie.

De reactie op de moties over Linkse Samenwerking is geformuleerd in gezamenlijkheid met het partijbestuur van GroenLinks.

 

OK, dat is helder. Ik ben faliekant vóór de motie van Huibert Koers en besluit dat ik naar het Congres zal gaan om daar vóór te gaan stemmen. Ik kan ook thuis blijven en digitaal stemmen, maar ik wil er in persoon bij zijn. Wellicht wordt het een historisch moment.

Vóórdat de motie in stemming wordt gebracht, mogen leden zich melden om een pleidooi te houden. Voor of tegen de motie. Ik sluit spontaan aan bij de lange rij en kom aan de beurt. Ik heb een kort, geïmproviseerd pleidooi: “Sinds eergisteren ben ik opa van 2 kleinkinderen; Nova is nu 10 maanden en Jade is dus eergisteren geboren. Ik vind dat wij de plicht hebben om Moeder Aarde in goede staat over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen. Het is m.i. dan ook van wezenlijk belang dat progressieve partijen medeverantwoordelijkheid gaan dragen in het volgende kabinet. Als we de progressieve krachten bundelen is die kans om in een volgend kabinet te komen een stuk groter. Daarom steun ik de motie van Huibert Koers!”

Helaas.. de motie werd met gering verschil verworpen. Wel werd een motie aangenomen, waarin ( nogmaals..) werd bekrachtigd dat er actief zal worden samengewerkt met GL en mogelijk met SP op thema’s.

Ik stem m’n hele leven al PvdA en heb na de – voor de PvdA – desastreus uitgepakte verkiezingen van 15-3-2017 besloten lid te worden. Omdat ik vond dat de PvdA deze uitslag niet verdiend had. Ik ben een fan van Diederik Samson. Een man naar m’n hart.

Moeder Aarde is m’n inspiratiebron. Moeder Aarde is de bron van alle leven. Alles hangt met alles samen. De mensheid verstoord die samenhang; er wordt roofbouw gepleegd. Dat kan zo niet langer doorgaan. Er moeten drastische milieumaatregelen genomen worden. Menselijk gedrag zal moeten veranderen tav consumptie, reisgedrag, etc.

Een Klimaat akkoord is afgesloten. De Energietransitie is in gang getrokken. Er is een stikstof- en PFAS crisis. Het coronavirus verandert de wereld, verandert de perspectieven. Er is een unieke kans om wereldwijd economie, financiële wereld, mobiliteit te hervormen. Er is heel veel te doen en de urgentie is zeer hoog op velerlei terrein.

Dan moeten de progressieve krachten wél daadwerkelijk samenwerken en niet bij elkaar vliegen afvangen op details, terwijl er de grote lijnen amper verschillen zijn. Die verdeeldheid is fnuikend.

In de peilingen krabbelt de PvdA nu weer wat op. Samen met GL zouden ze nu zo’n 20% van de stemmen krijgen. Allebei zo’n 10 %. Met 30 zetels heb je wat te vertellen. Met 15 een stuk minder.

Theo Versteegen