PvdA slaat piketplaatjes voor sociale woningbouw

4 februari 2022

Het Noord Hollands Dagblad was aanwezig bij onze actie om aandacht te vragen voor het enorme tekort aan betaalbare woningen in Castricum:

De rode jassen springen in het oog tussen het groen op Landgoed Duin en Bosch. Met een grote houten hamer geeft PvdA-lijsttrekker José Smits een voorzichtige klap op een symbolisch piketpaaltje, ervoor wakend dat ze de hand van haar ernaast hurkende partijgenoot niet bezeert tijdens het fotomoment.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart kwam de lokale PvdA-delegatie dinsdagochtend samen op deze lommerrijke plek bij de vijver tegenover het oude administratiegebouw om aandacht te vragen voor de noodzaak van meer sociale woningbouw in Castricum.

,,We willen iets doen aan de scheefgroei in Castricum’’, zegt Jan Postma, nummer vier op de kandidatenlijst. ,,Maar 16 procent van de totale woningvoorraad hier is sociale huur, landelijk is dat 29 procent. Castricum is een oord voor welgestelden. Kijk naar de bewoners van de tijdelijke woningen op de Puikman, waar moeten die straks heen?’’

Programma

Vlak voor kerst nam de Castricumse gemeenteraad nog een GroenLinks-motie aan – mede ingediend door PvdA – om voortaan minimaal dertig procent van alle woningbouw voor sociale huur te bestemmen. ,,In ons nieuwe programma willen we dat dat veertig procent wordt, het liefst meer’’, aldus voormalig Tweede Kamerlid Smits.

De locatie voor de actie is met reden gekozen: op de achtergrond voert een firma saneringswerkzaamheden uit op de grond waar het gesloopte gebouw De Clinghe stond, en waar binnenkort 48 sociale huurwoningen van Kennemer Wonen zullen verrijzen. ,,Over deze locatie was eerst ook nog gesteggel’’, zegt de lijsttrekker. ,,De projectontwikkelaar vond het niet rendabel, en de gemeente ging daarin mee.’’

Regie

PvdA zou graag zien dat de gemeente vaker de poot stijf houdt bij projectontwikkelaars met een al te grote honger naar rendement, en dat ’de gemeente de regie gaat voeren waar ze eigenaar is van de grond’.

Regie voeren, hoe ziet dat er in de praktijk uit? ,,Er zijn nu een hoop leegstaande winkels’’, zegt kandidaat-raadslid Postma. ,,De gemeente zou de bestemming kunnen wijzigen om daar woningen van te maken.’’

 

Een idee dat bijvoorbeeld ook in het partijprogramma van de ’nieuwe’ lokale partij Lokaal Vitaal (een fusie tussen CKenG en GDB) wordt geopperd. Het besef van de noodzaak van meer betaalbare woningen lijkt over het hele politieke spectrum wel te zijn neergedaald. Nu de uitvoering nog.