14 januari 2018

PvdA uitermate kritisch op voorstel waarmee woningbouw Zanderij-Noord mogelijk wordt

De PvdA is uitermate kritisch op voorstel van het College waarmee woningbouw op de Zanderij mogelijk wordt. Dat blijkt uit het amendement en de twee moties die de PvdA deze week heeft ingediend op de notitie Hoofdlijnen Kadernota Zanderij Noord van het College. De voorstellen worden op 18 januari in de gemeenteraad behandeld.

Volgens de PvdA kunnen door de zeer ruime en vage formulering van de door het College opgestelde hoofdlijnennotitie de publieke belangen met betrekking tot natuur en landschap onvoldoende worden afgewogen tegenover de belangen van grondeigenaren. De discussie zal volgens de PvdA primair dienen te gaan over het publiekelijk gewenst eindbeeld van de Zanderij op het gebied van natuur en landschap. De discussie moet volgens de PvdA niet gaan over de vraag wijze of en zo ja hoe woningbouw in de Zanderij mogelijk gemaakt kan worden.

Door de wijze waarop het voorstel van het College nu is geformuleerd, wekt het College volgens de PvdA de indruk dat niet natuurontwikkeling maar woningbouw centraal staat. Voor de PvdA dient de nadruk evenwel te liggen op een duurzame uitbreiding van de natuur op de Zanderij en op kwalitatieve versterking van landschappelijk karakter van het gebied. Om dat mogelijk te maken dienen er volgens de PvdA drie modellen van natuurontwikkeling te worden opgesteld.

Naast aanscherping van de door het College voorgestelde hoofdlijnen is de PvdA van mening dat in huidige fase van de visie- en planontwikkeling geen enkele optie voor de financiering van de natuurontwikkeling moet worden uitgesloten. Het College wil onderzoek naar de financiering van natuurontwikkeling evenwel beperken tot een vijftal mogelijkheden. Daarmee zijn andere financieringsmogelijkheden, zoals op het gebied van natuurontwikkeling en duurzaamheid, uitgesloten. Zoals een in te stellen Fonds Duurzaamheid na de eventuele verkoop van de gemeentelijke Eneco-aandelen.

Amendement PvdA – Notitie hoofdlijnen kadernota Zanderij Noord

Motie PvdA – Notitie hoofdlijnen kadernota Zanderij Noord

Motie PvdA – Financieringsmogelijkheden natuurontwikkeling Zanderij Noord