Sneller energietoeslagen uitkeren en helpen (financieren) met isoleren woningen

31 augustus 2022

De energietoeslagen zijn nog niet allemaal uitgekeerd door de gemeente Castricum. Er is bijna een miljoen euro beschikbaar in Castricum om huishoudens te helpen die worstelen met de snel stijgende energieprijzen maar er is vooralsnog minder dan 700.000 euro uitgekeerd. Niet alleen mensen met een uitkering hebben recht op de toeslag ook werkenden en Zzp’ers met een lager inkomen kunnen een aanvrage indienen.

De PvdA-fractie heeft in schriftelijke vragen aangedrongen op het met spoed uitbetalen van de energietoeslag. De PvdA-fractie vraagt de gemeente ook om alle huishoudens die de energietoeslag aanvragen, een concreet aanbod te doen om hen te helpen met het verder isoleren van hun woning en het plaatsen van een hybridewarmtepomp of zonnepanelen. De gemeente heeft miljoenen klaarliggen die beschikbaar kwamen na verkoop van Eneco aandelen. Die miljoenen kunnen worden gebruikt om de energielasten van inwoners structureel omlaag te brengen.

Fractieleider Jose Smits: “Mensen willen wel verduurzamen maar vinden het vaak ingewikkeld en met een laag inkomen is het moeilijk te financieren. De beste hulp die de gemeente kan geven is niet alleen een toeslag toekennen maar de mensen ontzorgen door een energiecoach en een betaalbare lening aan te bieden zodat de energiekosten structureel omlaag kunnen en de maatregelen zich terugverdienen voor zowel bewoners als de gemeente”.

klik hier voor de schriftelijke vragen.

afbeelding (links) van een hybride warmtepomp naast de CV-ketel op de webpagina van Milieucentraal