Tijdelijke opvang statushouders erbarmelijk

15 februari 2022

De leefomstandigheden in het Kleurengebouw in Limmen, bedoeld als tijdelijke opvang voor statushouders, zijn erbarmelijk. Donderdag 3 februari werd de situatie besproken in de raad. De kamers zijn klein, het gebouw verkeert in slechte staat. Maar bovenal is er sprake van een isolement door de ligging van het Kleurengebouw in het buitengebied van Limmen.

Sinds een aantal jaren worden statushouders, uitgeprocedeerde asielzoekers die recht hebben op permanent verblijf in Nederland, tijdelijk gehuisvest aan de Oosterzijweg in Limmen. In het kleurengebouw zoals het heet. Doel is om door te stromen naar een reguliere woning en in te burgeren in de Nederlandse samenleving. Het zittende college heeft echter de voorrangsregeling voor statushouders afgeschaft waardoor de doorstroming naar een reguliere woning niet plaats vindt.

De PvdA fractie heeft een motie over de leefomstandigheden in het gebouw mede ingediend. Vluchtelingenwerk was tijdens het debat aanwezig en bevestigde de erbarmelijke omstandigheden. Zij stelden dat zij een dergelijke slechte situatie niet vaak meemaken. Veel mensen hebben psychische problemen en hebben last van depressies. Sommige raadsleden vonden de problemen een verantwoordelijkheid van de mensen zelf…. Onze fractievoorzitter Ada Greuter, heeft een warm pleidooi gehouden om deze situatie te verbeteren. Onder het motto: ‘Het zal je zelf maar overkomen om in een vreemd land, waar je de taal niet spreekt en de cultuur niet kent, op een klein kamertje in de middle of nowhere gehuisvest worden’.

Kijk naar wat Peter Pinkhaar, nummer 2 op de PvdA kandidatenlijst, heeft te zeggen op facebook over deze locatie: https://fb.watch/a-HYglMBz7/

Waar ben je naar op zoek?