Voorstel: meer bomen voor meer sfeer

13 september 2021

De straten in Limmen, Akersloot en Castricummer kunnen groener en vooral sfeervoller worden gemaakt door meer bomen te planten. PvdA Commissielid Hans Min heeft in september 2021 een concreet voorstel ingediend bij de gemeenteraad om met name op de Startingerweg Zuid, de Zandzoom, Dusseldorperweg, Boschweg. Westerweg, Hogeweg en de Kapelweg in Limmen, de Koningsweg in Akersloot en de Dorpsstraat Castricum met extra zorg en aandacht bomen te planten.

Hans Min liet zich inspireren door voorbeelden van straten in onder meer Friesland en Zuid-Holland. Boomaanplant zorgt voor verkoeling en schaduw, maar Hans Min benadrukt dat ze ook sfeerbepalend zijn in het straatbeeld. In zijn voorstel aan de gemeenteraad toonde hij foto’s van straten waar bomen duidelijk dat sfeerverhogende effect hebben en plaatste daartegenover foto’s van de meer ‘kale’ straten in Limmen, Akersloot en Castricum.

Hans Min stelde in een motie voor om voortaan in het groenbeleidsplan van de gemeente niet alleen natuurbehoud en schaduwvorming als criterium op te nemen voor beplantingsbeleid maar ook dat sfeerelement een rol te laten spelen en dat met name toe te passen op de oude wegenstructuur in Akersloot, Limmen, Bakkum en castricum.

De motie waarin hij de wens vastlegde kreeg, helaas, onvoldoende stemmen.

Hier een paar voorbeelden (alle foto’s van Hans Min):

Een mooie sfeervolle straat in Leiden:

   

en dan de wat kalere straten in Limmen (Kapelweg), Akersloot  (Koningsweg) en Castricum (Dorpsssraat):