Het aantal huurwoningen in Castricum is in 2020 ten opzichte van 2015 afgenomen. Slechts 16% van het totaal aantal woningen in Castricum zijn huurwoningen van de woningbouwcorporatie (sociale huur). Landelijk is dat 29,7%. Het aantal dure koopwoningen is de laatste jaren flink gestegen. In Castricum dient ook plek te zijn voor minder draagkrachtige inwoners.
In de afgelopen periode heeft de gemeente geen actief beleid gevoerd voor meer betaalbare huur- of koopwoningen. Omdat er geen regie wordt gevoerd is het woningbouwbeleid aan de markt (projectontwikkelaars) overgelaten en worden er nagenoeg alleen dure koopwoningen gebouwd. Een actief beleid is nodig om een betere balans in het woningaanbod te creëren, differentiatie in wijken te verkrijgen en jongeren te behouden voor de gemeente.
Een woningzoekende voor een sociale huurwoning moet in Castricum 7 jaar en 11 maanden wachten na inschrijving. Jongere woningzoekenden, alleenstaanden en mensen met lage tot middeninkomens worden de dupe van dit beleid. Ze hebben de grootste moeite in deze gemeente een betaalbare woning te vinden. De bevolking van Castricum vergrijst, de vraag naar betaalbare appartementen is toegenomen. Wanneer deze vraag niet gehonoreerd wordt stagneert de doorstroming, waardoor de prijzen van woningen nog meer stijgen.
Voor jong volwassen kinderen, die hier opgegroeid zijn, is het feitelijk onmogelijk om in Castricum te blijven wonen. Hierdoor stellen zij mijlpalen uit (samenwonen, kinderen krijgen) en vallen sociale verbanden weg in Castricum.
Onze speerpunten voor 2022-2026:
- De gemeente gaat een actief grondbeleid voeren om te kunnen garanderen dat minimaal 40 % (en liefst meer om de achterstand in te halen) van de bouwproductie in de nieuwe raadsperiode in de sociale huur en –sociale koop gerealiseerd wordt. We streven ernaar dat in alle kernen 30% van het woningbestand uit sociale woningbouw bestaat. De gemeente neemt daarom een grondpositie in om over meer woningbouwlocaties te kunnen beschikken. Te beginnen met de inbreidingen uit het Masterplan.
- Op gemeentegrond die vrijkomt (Maranathakerk, scholen) wordt zoveel mogelijk sociale huur gerealiseerd, primair door een woningbouwcorporatie.
- Op plekken waar winkels of andere activiteiten verdwijnen wordt ook sociale woningbouw gerealiseerd.
- Het nieuw te bouwen zwembad wordt, inclusief sporthal, gebouwd, waardoor er op de huidige locatie van zwembad en sporthal sociale woningbouw gerealiseerd kan worden.
- Voor sociale koopwoningen (nieuwbouwprijs € 275.000) wordt een koopgarant regeling gehanteerd: alleen voor ingeschrevenen op de woninglijst. Er is een starterskorting en bij verkoop later koopt de corporatie het pand terug en wordt de overwaarde gedeeld. Het huis kan opnieuw toegewezen worden aan een ingeschrevene op de woninglijst.
- Nieuwe flexwoningen worden gerealiseerd door de woningbouwcorporatie, opdat een goede woonkwaliteit is gegarandeerd (geen zeecontainers meer!).
- We zijn terughoudend met bouwen van woningen in de groene buitengebieden, tenzij er een goede visie ligt met mogelijkheden voor goed in de natuur inpasbare sociale woningbouw.