Eerst mensen, dan politiek

18 maart 2024

Ruim 2 jaar geleden heeft de gemeente Castricum een aanbod van Alkmaar om ruim 100 statushouders, die aan Castricum waren toegewezen tijdelijk op te vangen, geaccepteerd. Ruim 2 jaar geleden wist de gemeente al dat deze statushouders terug zouden komen naar Castricum en dat huisvesting voor hen moest worden geregeld.
En nu is het zover… op 31 maart staan er statushouders op de Castricumse stoep, waarvoor geen permanente huisvesting beschikbaar is. Wel zijn er tijdelijke woonplekken, voor mensen die al jaren van de ene tijdelijke plek naar de andere zijn gezeuld. Mensen, wiens verwachtingen keer op keer de bodem in worden geslagen. Mensen, die in Castricum, een thuis op willen bouwen en iets willen betekenen voor onze samenleving.
De tijdelijke woonplekken zijn niet meer dan kamers zonder eigen sanitair en keuken. Er komen kamers bij de jeugdzorginstelling Antonius, en kamers in het voormalige gebouw van de Montessorischool en in – waarschijnlijk – het al jaren leegstaande bedrijfsgebouw aan de Stetweg. De gemeenteraad heeft in meerderheid op 14 maart ’24 ingestemd met die plannen.

De instemming door de raad is wat de PvdA betreft tegen heug en meug. Er zijn zorgen over de kwaliteit van wonen, gezien de ervaringen met andere tijdelijke woonplekken aan de Puikman en Oosterzijweg. Maar ook zorgen over de mentale weerbaarheid van deze mensen en over de mogelijkheid tot integreren.
De bouwplannen zijn onder grote druk in vliegende vaart tot stand gekomen om voor 31 maart elke statushouder uit de Picassolaan in Alkmaar, waar ze 2 jaar hebben gewoond, onder dak te brengen.
In het debat werd door D66 een motie van afkeuring ingediend. D66 spreekt in die motie uit dat het college veel te lang heeft gewacht met zorgen dat voldoende woningen beschikbaar komen voor vluchtelingen. De PvdA deelt die analyse, maar wilde de motie niet steunen omdat het uitspreken van afkeuring de statushouders niet verder helpt.
Tegen het voorstel stemmen zou betekenen dat statushouders op straat komen te staan of ondergebracht zouden moeten worden in hotels in de buurt. In plaats daarvan voerde de PvdA-fractie intensieve gesprekken met andere fracties en het college om gezamenlijk te zoeken naar echte oplossingen.

Hoewel de huidige situatie verre van ideaal is en ver staat van waar de statushouders ook wettelijk gezien recht op hebben, heeft de PvdA wel het een en ander bereikt:
• De wethouder heeft toegezegd dat de nieuwe woonunits van een goede kwaliteit zijn. Weliswaar geen eigen sanitair en keuken, maar wel een eigen voordeur en zonder vochtproblemen etc.;
• De wethouder heeft toegezegd dat er in deze tijdelijke wooneenheden geen gezinnen met kinderen komen te wonen;
• De wethouder heeft toegezegd dat er een nieuwe beheerder komt (dus niet dezelfde als bij de Puikman en Oosterzijweg), met een goede reputatie en ervaring met sociaal en technisch beheer;
• De wethouder heeft toegezegd dat de investering voor deze tijdelijke woonunits niet ten koste gaat van de aangekondigde nieuwe flexwoningen, die 10 jaar kunnen blijven staan;
• De wethouder heeft toegezegd te bekijken of er via de Stichting Welzijn een juridische intermediair kan worden gevonden, die de statushouders kan helpen bij problemen rond de huur van hun woning;
• Er komt op initiatief van GroenLinks en steun van o.a. PvdA een doorstroomplan voor de huidige statushouders in tijdelijke woningen, dus geldend voor de huidige bewoners van de Puikman en Oosterzijweg;

Daarnaast heeft het CDA samen met de PvdA en met steun van De Vrije Lijst en Groen Links een voorstel gedaan om een onderzoek in te laten stellen naar vocht en schimmel in de stalen containerwoningen aan de Puikman.
Met dat laatste voorstel proberen CDA en PvdA een einde te maken aan de voortdurende discussie in de gemeenteraad waarin de klachten van veel bewoners over ziekmakende factoren als vocht en schimmel worden afgedaan met het verweer dat sommige anders bewoners aan de Puikman nergens last van hebben.
Het onderzoek moet vaststellen in welke woningen zoveel vocht en schimmelproblemen zijn dat ofwel bewoners iets anders krijgen aangeboden ofwel er zodanige ingrepen worden gedaan dat vocht en schimmel permanent zijn verholpen. Dit voorstel wordt op 21 maart in de Raad behandeld.

Vochtproblemen in de containerwoningen zijn zo erg dat kleding beschimmeld. Foto Ans Pelzer


In het najaar 2024 komen er op Berg en Bal 100 verplaatsbare sociale woningen om de wachtlijst voor een sociale huurwoning in te korten. Het gaat om volwaardige woningen die grotendeels in de fabriek worden gebouwd en op een bouwlocatie snel in elkaar gezet kunnen worden. De woningen worden geacht daar dan zo’n jaar of 10 te staan en kunnen eventueel goedkoop worden verplaatst naar een andere locatie.
En komende week wordt een volgende locatie voor 100 verplaatsbare sociale huurwoningen bekend gemaakt, waar behalve spoedzoekers en jongeren ook vluchtelingen met verblijfsstatus eindelijk goed kunnen worden gehuisvest.

Jose Smits/Florence Eijck