Bomenkap in het Stinsenbos

3 november 2023

Hoe slinks kun je zijn in de politiek om stemmen te winnen? De VVD en Lokaal Vitaal lieten maanden geleden weten dat ze bereid zijn bomen te laten kappen in het eeuwenoude Stinsenbos (tussen Zeeweg en Winklerlaan) opdat zo ruimte komt voor een grotere (Cunera) school met kinderopvang bij dat bos, inclusief een nieuwe weg ernaartoe. Volgens omwonenden en natuurbeschermers is dat een onzalig plan. Zoals Castricummer Ruud Braams (twee keer inspreker bij de gemeenteraad) het omschrijft: “het is een uniek stukje natuur waarop we heel trots mogen zijn met elkaar en dat we moeten conserveren voor volgende generaties.”

Een petitie tegen kap in dit bos is honderden malen ondertekend en gestuurd naar de gemeenteraad. Hoewel op de publieke tribune een VVD-raadslid inspreker Braams heimelijk voor demagoog uitmaakt, zegt datzelfde raadslid later tegen een verslaggever van het Noord-Hollands dagblad dat de VVD het Stinsenbos “helemaal niet wil slopen.” Lokaal Vitaal beweert tegen de krant dat ze nooit hebben gepleit voor bomenkap, hoewel de fractie maanden eerder (opgenomen op band) letterlijk zei: “Wij vinden dat een deel van het Stinsenbos mag worden opgeofferd als dat ten faveure komt van een goed integraal kindcentrum {…} wij vinden kinderen belangrijker dan de bomen die er staan.'”

Die ommezwaai in standpunt, onder kennelijke druk van het volk, werd op 2 november in de raad opgevolgd door een motie die aan onvervalste greenwashing doet. De motie van VVD en Lokaal Vitaal wil vastleggen dat “indien bomen of groen moet wijken voor maatschappelijke of educatieve (bouw)projecten {} we een dubbele hoeveelheid bomen terug planten om het verlies op de nieuwe of vernieuwde bestemming te compenseren. ”

De rest van de raad doorzag wat dit is: met de motie wekken VVD en Lokaal Vitaal dat ze voor meer bomen aanplant zijn, maar als het ware op voorwaarde dat eerst eeuwen oude bomen worden gekapt.

De nieuwbouw van de Cuneraschool kan volgens een krappe meerderheid in de raad op de Vondellaan komen (waar het hoofdgebouw van Cunera nu al staat) of eventueel met een kleine duo locatie op de Winklerlaan blijven. Het Stinsenbos blijft zo behouden. De stemming volgt later in november.

Hier kunt u het artikel in het Noord.Hollands Dagblad nalezen in deze afbeelding en deze afbeelding.