Bij de PvdA willen we graag dat mensen met goede ideeën en opbouwende meningen met de partij en elkaar meedenken. Dat doen leden gelukkig volop. We laten u als lezer graag kennismaken met leden die lokaal en in de regio actief zijn. Dit keer een interview met Rosanne Rootert. Ze was werkzaam in de Rechtspraak maar nam ontslag om onbetaald het burgerinitiatief Reclame Fossielvrij actief te ondersteunen.
Rosanne: “De komende 10 jaar zijn letterlijk van levensbelang voor het tegenhouden van klimaatverandering. De gevolgen van klimaatverandering treffen als eerste het arme deel van de bevolking, van wie bekend is dat ze minder bijdragen aan de vervuiling dan rijkere mensen. Het past bij een sociaaldemocratische partij om zich dat aan te trekken en daar al het mogelijke tegen te doen.”
door Ankie Dil
- Sinds wanneer ben je lid van de PvdA?
De afgelopen 10 jaar werkte ik bij de Rechtspraak. Je mag als je bij de Rechtspraak werkt best lid zijn van een politieke partij, maar voor mijzelf voelde het beter om dat niet te zijn. Sinds half oktober werk ik niet meer voor de rechtbank en een paar dagen later ben ik lid geworden. Even later kwam jij, Ankie, bij mij op de lijn en zo heb ik nu ook kennis gemaakt met PvdA Castricum.
- Kan je iets meer vertellen over je persoonlijke achtergrond?
Ik ben geboren in de provincie Utrecht, maar ben vanaf mijn 3e opgegroeid in Zuid-Limburg. Op mijn 18e ben ik rechten gaan studeren in Amsterdam. Daar heb ik mijn man ontmoet. Hij komt uit Heiloo en zijn vader ook. Zijn moeder komt uit Heemskerk. Ze hebben elkaar bij een dansavond in Funadama ontmoet (waar nu Chinees restaurant Yasmin Garden zit) en ze hebben daar ook hun trouwfeest gehouden. We kwamen hier vaak op bezoek bij familie, dus ik voelde zeker al een verbondenheid met deze regio. Toen we een paar jaar terug de stad uit wilden om iets ruimer te kunnen wonen en ook dichter bij familie te zijn, kwamen we hier terecht. Nog net voor de woninggekte. Wij hebben nog onder de vraagprijs betaald. We hebben het als gezin hier nu al jaren enorm naar onze zin.
3. Wat is je motivatie om lid te worden?
Ik heb in het verleden vaak op PvdA gestemd, maar ik merk dat ik tegenwoordig meer neig naar GroenLinks en Partij voor de Dieren omdat die partijen meer de nadruk leggen op klimaat, duurzaamheid en dierenwelzijn. En dat vind ik jammer, want de sociaaldemocratische thema’s van de PvdA vind ik erg belangrijk. Dus ik dacht: laat ik nou lid worden van de partij waarmee ik verbondenheid voel maar waarvan ik denk dat ik ook nog wat eraan toe te voegen heb, juist op de thema’s die ik tegenwoordig zo belangrijk vind. Ik vind dat klimaatverandering een hoofdthema zou moeten zijn bij elke politieke partij, juist ook voor de PvdA die opkomt voor de mensen die het minder breed hebben. Mensen met een kleine portemonnee worden als eerste geraakt door klimaatverandering. Zij wonen vaak op plaatsen die het gevoeligste zijn voor de fysieke gevolgen van klimaatverandering en ze krijgen ook onevenredig harde financiële klappen als ze kosten moeten maken om hun huis te verduurzamen of om hun huis te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
- Kan je iets meer vertellen over Reclame Fossielvrij?
Tijdens de corona-crisis ging ik nadenken over mijn toekomst en vooral ook die van mijn kinderen. Ik zag dat de politiek niets zag in een groen herstelplan. Voor mij een teken dat ze de ernst van de klimaatcrisis niet inzien. Ik wilde daarom meer gaan doen tegen klimaatverandering. Dat vond ik zelf lastig te combineren met werken bij de rechtbank. Daarom heb ik deze zomer besloten om mijn baan bij de rechtbank op te zeggen om een jaar lang onbetaald voor het goede doel te werken: Reclame Fossielvrij. Fossiele reclames zijn reclames van de fossiele industrie en reclames voor de producten en diensten die ernstige klimaatverandering teweeg brengen, zoals vliegreizen en SUV’s.
Het is wetenschappelijk bewezen dat fossiele reclames leiden tot meer gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee bijdragen aan klimaatverandering. Bovendien schetsen de reclames van de fossiele industrie over hun duurzame projecten een veel positiever beeld dan waar ze daadwerkelijk mee bezig zijn. In werkelijkheid gaat 1% van het budget van fossiele multinationals naar hernieuwbare energie, maar bijna al hun reclames gaan daarover. Uit onderzoek blijkt ook dat ze via die marketing invloed uitoefenen op de publieke opinie én op politiek. Tijdens de eerste dag van de klimaatzaak tegen Shell kwam ook weer naar voren hoe zeer die marketingstrategie gebruikt wordt om effectief klimaatbeleid tegen te houden.
Via een burgerinitiatief pleit Reclame Fossielvrij voor een wettelijk verbod op fossiele reclame. We hebben nu 6500 handtekeningen en hebben er 40.000 nodig, dus teken vooral als je ons initiatief ondersteunt! Ook proberen we bedrijven en organisaties, zoals musea en het NRC handelsblad, in te laten zien dat zij zich niet meer moeten laten gebruiken voor de marketingstrategie van de fossiele industrie.
- Amendement dat je hebt ingediend voor het voorcongres PvdA.
Mijn amendement gaat ook over een verbod op fossiele reclame. Een reclameverbod – hoe logisch ook – is nog nooit eerder besproken als klimaatmaatregel. De PvdA heeft het nog niet in haar verkiezingsprogramma. Wel een stop op subsidies aan de fossiele industrie. Ik wil dat daar het reclameverbod aan toegevoegd wordt en ik ben niet de enige. Lobke Zandstra van hoogheemraadschap Delfland heeft een zelfde amendement in de ledenkamer gezet. Daar heeft ze inmiddels al 80 ondersteuningen. Ik zou het vreemd vinden als niet een van die twee het redt tot in het verkiezingsprogramma. Het is namelijk een maatregel die de burgers niets kost maar alleen de vervuilende multinationals raakt. En de PvdA benadrukt in haar verkiezingsprogramma op het gebied van duurzaamheid juist ook dat het nu te veel de burgers zijn die de prijs betalen voor de energietransitie in plaats van de vervuilende industrie.
- Wat vind je van het verkiezingsprogramma van de PvdA m.b.t. milieu?
Ik ben blij dat het klimaat eindelijk een rol krijgt in het PvdA-verkiezingsprogramma, waar het eerder een onderwerp leek dat ze links lieten liggen en aan andere partijen overlieten. Ik vind wel dat het nog sterker kan. Ik heb natuurlijk die specifieke wens over het verbod op fossiele reclame, maar er is meer. De PvdA koppelt de waarde duurzaamheid terecht aan de waarde bestaanszekerheid. Dat het pas in hoofdstuk 5 over klimaat gaat, verbaast mij daarom. Klimaatverandering raakt alle andere thema’s van de sociaaldemocratie en zou dus veel eerder aan bod moeten komen, misschien zelfs als eerste. De komende 10 jaar zijn letterlijk van levensbelang voor het tegenhouden van klimaatverandering. De gevolgen van klimaatverandering treffen als eerste het armere deel van de bevolking, – van wie bekend is dat ze minder bijdragen aan de vervuiling dan rijkere mensen. Het past bij een sociaaldemocratische partij om zich dat aan te trekken en daar al het mogelijke tegen te doen.In de Den Uyl-lezing van dit jaar legt Lodewijk Asscher de focus op werkgelegenheid, maar wat mij betreft moet dat niet ten koste van alles gaan. Gelukkig gaat het in het verkiezingsprogramma ook over het belang van ‘groene banen’. Ik zou graag zien dat mensen die nog in de fossiele industrie werken de gelegenheid krijgen voor omscholing en een eerlijke overgang naar werk bij een duurzamer bedrijf. Banen bij vervuilende bedrijfstakken zullen vanwege de energietransitie gaan verdwijnen. Bovendien zorgt die industrie uiteindelijk voor veel leed door klimaatverandering, waarvan armere mensen dus helaas als eerste de dupe worden.
- Wat zie je als belangrijke onderwerpen die politiek spelen in Castricum?
Het enorme tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen, vooral voor jonge starters op de woningmarkt. De spoorwegovergang bij de Beverwijkerstraatweg en de verschillende plannen voor nieuwe rondwegen (ik ben daarbij uiteraard zelf meer voor een plan dat gericht is op fietsers). De vergrijzing en de daarbij horende eenzaamheid van en zorg voor ouderen. De bescherming van de unieke natuur rondom ons dorp, maar ook het behoud van groen binnen de dorpsgrenzen. Op dit moment uiteraard de corona-crisis en wat dat betekent voor ondernemers en bewoners.
En natuurlijk de energietransitie, die gemaakt zal moeten worden. Het is fantastisch dat er initiatieven als CALorie en Transitie Castricum bestaan. Op de basisschool van onze kinderen is er ook een groep ouders, de Groene Ouders, erg bezig met duurzaamheid en klimaat. Het kan echter niet allemaal van onderop komen; ik verwacht van de lokale politiek ook veel grotere stappen.
- Wil je een bijdrage leveren aan de PvdA en zoja op welke wijze?
Mijn focus ligt het komende jaar vooral op het klimaat via Reclame Fossielvrij en via de Klimaatmoeders, een andere groep waar ik bij betrokken ben. Op de korte termijn is vooral de landelijke politiek daarbij van belang. De Tweede Kamerverkiezingen in maart zullen voor een groot deel de koers van Nederland de komende jaren bepalen. In 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen waar de lokale partijen uiteraard nu al naartoe werken. Ik wil graag kijken waar ik PvdA Castricum kan helpen. Dat zal dan voornamelijk zijn op thema’s en werkzaamheden waar ik werkelijk van toegevoegde waarde kan zijn.
- 9. Wat ben ik vergeten te vragen, maar vind je belangrijkom te noemen?
Ik vind dat PvdA Castricum – in navolging van PvdA landelijk – klimaatverandering serieuzer moet nemen. De lokale politiek kan niet achterover leunen en hopen dat de landelijke politiek het klimaatprobleem wel oplost. Juist bij een dorp dat zo dicht bij zee ligt, zou het voor elke partij logisch moeten zijn om zo snel mogelijk de energietransitie te maken en klimaatverandering tegen te gaan. PvdA Castricum moet daarin ook haar verantwoordelijkheid nemen om de inwoners van Castricum te beschermen, juist ook de kwetsbare groepen.