Volle aandacht voor het klimaat bij de PvdA de afgelopen weken: GroenLinks en PvdA creëerden een gezamenlijke Klimaatvisie; bij de Klimaatmars in Rotterdam liep een ‘PvdA-blok’ mee en op het PvdA-congres kwamen speeches, moties en deelsessies over het klimaat voorbij.
De grootste aandacht op het landelijke PvdA-congres op zaterdag 11 juni 2022 ging uiteraard naar de moties over meer samenwerking met GroenLinks. Maar ondanks dat – of misschien juist daarom – was er op het congres ook veel aandacht voor het klimaat.
Knalgroen & felroodZoals alle kranten al berichtten was er grote steun voor een gezamenlijke fractie van PvdA en GL in de Eerste Kamer na de volgende verkiezingen (77% voor) en zelfs om al een gezamenlijke lijst te vormen tijdens de verkiezingsperiode (58% voor, ondanks een negatief advies van het partijbestuur).
Dat de samenwerking met GroenLinks steeds meer vorm begint te krijgen, bleek ook al uit de gezamenlijke Klimaatvisie Knalgroen & Felrood die Tweede Kamerleden Joris Thijssen en Suzanne Kröger eind mei presenteerden. Hoofdpunten daaruit: klimaatbeleid moet eerlijk zijn en daarom dus betaalbaar voor iedereen, de vervuiler moet eerlijk gaan bijdragen, en de samenleving moet altijd boven bedrijfswinsten gaan.
Stop korte vluchten
Ook kwamen er tijdens het congres twee moties over duurzaamheid aan bod. Met de motie ‘Stop korte vluchten’ werd het partijbestuur opgeroepen een campagne te starten die PvdA-leden zal aansporen om op afstanden korter dan 500 km niet meer te vliegen. Het partijbestuur was er geen voorstander van, omdat er volgens hen eerst nog betere treinverbindingen moeten komen, maar binnen de 500 km zijn die er al: Brussel, Parijs, Londen en Frankfurt zijn allemaal snel en betaalbaar per trein te bereiken. De motie werd uiteindelijk aangenomen met een ruime meerderheid (83% voor). Een andere motie ‘Werken aan gebalanceerd, eerlijk en gezond landbouwbeleid’ bereikte zelfs een nog grotere overwinning (voor: 97% voor). Ook opvallend waren de vele jongeren die op het podium het woord namen over onderwerpen die hen raken, niet alleen over het klimaat, maar ook bij de motie over bestaanszekerheid voor jongeren.
Geen uitstel
In veel van de speeches was er ook aandacht voor het klimaat. Kersvers fractievoorzitter Attje Kuiken was duidelijk: “De opwarming van de aarde dreigt letterlijk de vaste grond onder onze voeten weg te slaan en bedreigt daarmee ons bestaan. De planeet redden is bittere noodzaak en duldt geen uitstel. Een groene toekomst is een belofte van vooruitgang.”
Uiteraard kwam in de speech van Eurocommissaris Frans Timmermans ook het klimaat aan bod, waarbij hij ook breder aansneed hoe we uit deze nieuwe ‘industriële revolutie’ moeten komen, namelijk door solidair te zijn: ”Vrijheid, gelijk en solidariteit. Eerst verandert de technologie, de economie en de mens. Nu is de techniek er, de economie verandert razendsnel en nu moeten de mensen nog mee. Als we 1 taak hebben, is het ervoor te zorgen dat de opnieuw gestelde fundamentele vraag over hoe de herverdeling er dan uitziet: solidair, we laten niemand tussen de wielen komen, belastingstelsels moeten op de schop en iedereen moet naar draagkracht meebetalen.”
Economie van krimp
In een deelsessie van PvdA Duurzaam over ‘Degrowth’ – een andere visie op het economische systeem waarbij meer nadruk wordt gelegd op welzijn dan op welvaart. – greep Tweede Kamerlid Barbara Kathmann terug op de woorden van haar partijgenoot: “Als we Frans steunen, dan kan dat alleen maar betekenen dat we ook de economie van krimp steunen. Als er op het journaal het nieuws is dat er weer een paar procentjes groei zijn, dan halen velen opgelucht adem, maar ik schrik dan. We hebben echt drastische wijzigen nodig waardoor we niet al het maatschappelijke relateren aan het BBP.”
‘Geen banen op een dode planeet’
Tijdens de Klimaatmars in
Rotterdam op 19 juni was Rotterdammer Kathmann er ook weer bij, net als gemeenteraadslid en ex-wethouder Richard Moti. De partijgenoten in het blok, herkenbaar aan de vele rode jasjes, droegen borden als ‘Tijd voor knalrood & felgroen klimaatbeleid’, ‘Met gelul red je de aarde niet’ en ‘There are no jobs on a dead planet’.
Rosanne Rootert