Moeizame communicatie college rondom flexwoningen

13 april 2020

Het gaat niet goed met de communicatie tussen college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad. Het ontbreken van een gesprek met de raad over flexwoningen is daar een knellend voorbeeld van. Donderdag 9 april hadden we als gemeenteraad een digitale vergadering. Tijdens de vergadering bleek dat 7 brieven over de flexwoningen binnen waren gekomen. Er waren heel veel vragen, heel veel commotie van inwoners van zowel Akersloot als Castricum. Dat kan anders, beter!

Het onderwerp is helemaal niet door de raad besproken. Het college heeft al op 31 maart een besluit tot bouwen van de flexwoningen ondertekend en daarna toch nog maar een informatiebrief aan de raad gestuurd. Wethouder Slettenhaar laat in de krant weten dat de raad hier niet over geraadpleegd hoeft te worden. Daar denkt de PvdA anders over.

In het raadsprogramma van 2018-2022  staat (en ondermeer) het volgende:

(pag. 10) Herstel van het vertrouwen in politiek en bestuur is noodzakelijk. Het gaat om de wederopbouw van de relatie tussen samenleving en overheid door in ieder geval de relatie, de dienstverlening en de veiligheid te verbeteren.

De maatschappelijke agenda op de eerste bladzijde van het raadsprogramma spreekt over frustratie en onvrede. Vooral over de samenwerking tussen inwoners en overheid. Gelukkig waren er veel mensen die het raadsprogramma een kans wilden geven, ook al waren er kritische geluiden. De gang van zaken rondom de flexwoningen illustreert dat het college zich weinig gelegen laat liggen aan de inwoners en aan de raad.  Het is slechts een overeenkomst, stelt de wethouder en over de locatie moet nog beslist worden. Er wordt wel al gemeld dat uitgesloten van deze huisvesting zijn ex-gedetineerden, ex-tbs’ers en personen uit de GGZ. Eens in de geestelijke problemen terecht gekomen voor altijd “gek”, zo lijkt de redenering van het College te luiden.  Het is niet de eerste keer dat dit College zich niets gelegen laat liggen aan raad en/of inwoners.Ik zie verbeteringen graag tegemoet!

Ada Greuter, raadslid PvdA