Nog minder en nog beter

5 januari 2024

NOG MINDER EN NOG BETER


Afgelopen November werd de verordening afvalheffing in de commissie besproken. Niet echt mijn onderwerp, maar het was op dat moment alle hands aan dek.

De Castricummers hebben het afgelopen jaar hun afval weer meer gescheiden, er werd minder restafval aangeleverd. Maar helaas nog altijd geen 30 kilo per huishouden: het einddoel van de wethouder Brouwer.

De PvdA en GroenLinks wilde echter een tandje erbij! We worden al rupsjenooitgenoeg genoemd!

GroenLinks kwam met het voorstel om de jaarlijkse indexatie te gebruiken om het vastrecht afvalheffing op hetzelfde niveau te houden en de indexatie toe te passen op het restafval, waar iedereen apart voor moet betalen. Dit om het aanbod van restafval omlaag te krijgen.
Dit voorstel werd uiteraard ook gesteund door de PvdA en dit idee is aangenomen.

De PvdA was echter nog niet helemaal tevreden.

De bewoners van de hoogbouw en de Santmark kunnen hun afval niet scheiden. Daar zijn geen voorzieningen voor aanwezig. Wel krijgen ze een korting op het aanbieden van restafval. Met name voor de bewoners van de aanleunwoningen van de Santmark is het geen optie om bijvoorbeeld het plastic apart te houden en naar een verzamelpunt te brengen. Wordt een beetje lastig als je slecht ter been bent, en met een rollator naar de Schulpstet moet, de hellingbaan moet trotseren en tussen de auto’s je zakje plastic kwijt moet zien te raken.

Daar moest toch een oplossing voor te vinden zijn. En wel vóór dat er gestemd werd over de nieuwe afvalverordening.

Wethouder Brouwer beloofde over een oplossing na te denken. Nog diezelfde avond waarin dit onderwerp behandeld werd kreeg de PvdA de toezegging voor een gesprek met een vertegenwoordiging van de Santmark. De week daarop is dat gesprek gevoerd met als resultaat dat een van de afvalcontainers kleinere zakken afval kan verwerken (handig voor kleine huishoudens) en dat er onderzocht wordt of er een pilot kan worden georganiseerd om plastic etc. apart aan te leveren.

In 2028 wordt de inzamelcontainer aangepast, maar daar wilden we niet op wachten. Dus als die pilot een succes is, kan deze optie ook worden toegepast bij de hoogbouw in onze gemeente. Weer een stap naar minder restafval!

Florence Eijck