PvdA tegen harde bezuinigingen op sociaal domein

26 november 2020

Op sociale hulp aan inwoners van Castricum wordt volgende jaar anderhalf miljoen euro bezuinigd.  Voor de PvdA was die enorme bezuiniging reden om tegen de gemeentebegroting voor 2021 te stemmen, net als D66, Groen Links en fractie Husslage.

In het ‘sociaal domein’ regelt de gemeente Castricum allerlei zaken rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd. De door burgemeester en wethouders  ingeboekte bezuinigingen raken de inwoners direct. Het gaat om het strenger beoordelen van- en korten op het Persoonsgebonden Budget (PGB). Vooral mensen met meervoudig gehandicapte kinderen kunnen hiervan de dupe worden. Ook worden mensen die men nu respectloos “dure cliënten” noemt, strenger beoordeeld. Dit zijn de meest kwetsbare mensen in de gemeente. Het College wil hulp bij dyslexie voor kinderen boven de 12 jaar niet meer vergoeden.

Een ander voorbeeld van de voorgenomen bezuinigingen is dat het college wil dat vrijwilligers die nu al bij zorgbehoevend burgers langsgaan, ook huishoudelijk werk gaan doen. Hen wordt een vergoeding voorgehouden van tien euro per uur. Op die manier wordt reguliere thuiszorg verdrongen, want het normale tarief daarvoor is 12,50 per uur.  Het is de vraag of vrijwilligers dit willen doen. De PvdA betwijfelt of de maatregelen eigenlijk wel tot de gewenste bezuinigingen gaan leiden. Cliënten kunnen bezwaar maken en naar de rechter stappen. Ook dat kost de gemeente veel geld.

Behalve PvdA, Groen Links, D66 en fractie Husslage dreigden andere partijen tegen te stemmen. Maar die met het argument dat er te weinig bezuinigd wordt op de ambtelijke organisatie. Het college kwam wel tegemoet aan die eisen om een krappe meerderheid voor de begroting te krijgen..

D66, Groen links, PvdA en Fractie Husslage menen dat de tekorten op de begroting eenvoudig gedekt kunnen worden uit de reserve voor het sociaal domein. Echter de 5,4 miljoen euro die daarin zat is leeggehaald en in de Algemene Reserve geplaatst. De vier partijen waren daar in 2019 al fel tegen omdat ze veel risico’s zagen voor de toekomst. De argumentatie van andere partijen was destijds dat uit de Algemene Reserve geput kon worden als dat voor het Sociaal domein nodig was. Nu daar om gevraagd wordt blijkt dat dat toch niet de bedoeling is van de partijen die de reserve sociaal domein leeghaalden.