Tijdelijk extra geld voor bibliotheken en maatschappelijke organisaties

16 oktober 2023

Honderden mensen hebben ongerust gereageerd op de aankondiging dat fors zal worden bezuinigd op de bibliotheken in Akersloot, Limmen en Castricum en op welzijns- en cultuurwerk in onze gemeente. Ze schreven via een qr-code een eigen of een standaard protestmail aan de gemeenteraad waarin werd gevraagd die forse bezuinigingen terug te draaien.
Inmiddels is duidelijk dat de bezuinigingen een jaar zijn uitgesteld. De bibliotheken, Stichting Welzijn, Toonbeeld en kleinere maatschappelijke organisaties krijgen bovendien geld om de inflatie en CAO-stijging eenmalig van te kunnen betalen. Daarmee is de dreigende sluiting van de bibliotheek in Akersloot en Limmen voorlopig van de baan, kan de hoofdvestiging in Castricum genoeg uren openblijven en zal ook het welzijnswerk en culturele activiteiten door kunnen gaan.
Dat er extra geld komt om een deel van de inflatie en CAO-kostenstijging het hoofd te bieden, blijkt uit de ontwerpbegroting voor 2024 die burgemeester en wethouders op 12 oktober presenteerden. De problemen zijn daarmee voor de korte termijn voorbij.
Voor 2025 blijft het gemeentebestuur echter vasthouden aan de eerdere bezuinigingen en moet ook het extra geld waarmee inflatie en de hogere lonen kunnen worden betaald, alsnog ingeleverd. Het betekent dat bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties vanaf 2025 alsnog ruim een half miljoen moeten inleveren. Zoveel geld ophoesten is natuurlijk niet te doen.
Enigszins hoopgevend is dat het college met de gemeenteraad gaat spreken over de ‘doelmatigheid’ van alle verstrekte subsidies aan cultuur, welzijn en sport. Het is de bedoeling dat een afweging wordt gemaakt: wat willen we bereiken met het geld dat we als gemeenschap geven aan maatschappelijke organisaties. Afhankelijk daarvan wordt beslist wat het gemeentebestuur in 2025 beschikbaar zal stellen.
In die discussie kunnen inwoners ook een rol spelen. Met het ophangen van berichten over de dreigende bezuinigingen, gecombineerd met de QR-codes, hebben honderden inwoners kennis genomen van de dreiging. De code werd ruim 1200 gescand. Bijna 400 inwoners stuurden (stand 14 oktober) uiteindelijk een protestmail aan de gemeenteraad. Met al die reacties hebben ze laten weten dat ze grote waarde hechten aan het samenzijn in onze dorpskernen.
Zoals een inwoner schreef: “De bibliotheek is een onmisbare voorziening, voor mij persoonlijk en voor allerlei doelgroepen in het dorp: voor elke leeftijd voor het lenen van boeken; voor hulp bij digitale vragen; en een digitale werkplek; voor activiteiten en een ontmoetingsplek. Ook is de bibliotheek volgens mij onmisbaar voor de scholen. En het is een stemlokaal op loopafstand voor velen.”
En een andere inwoner schreef: “Begrijpelijk dat er soms lastige keuzes gemaakt moeten worden. Bezuinigen op jongerenwerk in een plek als Castricum vind ik geen goed idee. Gezien de beperkte mogelijkheden voor jongeren in het dorp naast de bekende en gebaande zaken als sport en onderwijs is er voor de tiener/jongere weinig uitdagends te doen. Drinken, drugs gebruik en rondhangen zijn nu alternatieven. Investeren in jeugd op het gebied van preventie, stimuleren en participeren lijkt me in deze tijd (hoog) nodig.”
We zullen als PvdA-fractie waakzaam blijven en de discussie met hulp van inwoners aanjagen.