Verlenging tijdelijke contracten containerwoningen

4 oktober 2023

Lang gewacht, stil gezwegen…
Nooit gedacht en toch gekregen…
Kent u die uitdrukking?
De fractie van de PvdA heeft weliswaar heel lang gewacht, maar helemaal niet stil gezwegen. We hebben het dan over het dreigende verlies van een dak boven het hoofd voor een aantal bewoners van de Puikman.
Waar gaat dit over?
De bewoners van de Puikman (statushouders, jongeren en spoedzoekers) hebben van FlexWonen een huurcontract gekregen van 2 jaar, een huurcontract dat bij een aantal bewoners op 4 november afloopt.
Met onzekerheid en stress onder de bewoners als gevolg, want een alternatieve huisvesting wordt niet aangeboden.
De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders, die ze in dit geval andere woonruimte zou moeten aanbieden. Maar dit geldt niet voor de jongeren en spoedzoekers die daar wonen.
De PvdA en met D66 en de Vrije Lijst is al lang bezig om te zorgen dat er een oplossing komt. Debatten, schriftelijke vragen… we hebben heel veel wegen bewandeld om het tij te keren, maar het leek of we tot dovemansoren spraken.
Tot er vorige week in een debat dat voor de zoveelste keer door ons (PvdA, D66 en de Vrije Lijst) was aangevraagd we eindelijk een soort van toezegging van de wethouder kregen, waarbij hij zou proberen om mogelijk in het College een oplossing voor het probleem te zoeken.
Een hoop ‘mogelijk’, ‘geen garantie’, ‘we gaan proberen’…
Maar… ‘nooit gedacht, en toch gekregen’ eind vorige week kregen wij, maar nog belangrijker de bewoners van de Puikman, wiens huurcontract afliep, te horen, dan men tot september 2025 kon blijven zitten.
Ook de bewoners waar het college in principe en juridisch geen verantwoordelijkheid op het geven van huisvesting heeft.
Langer kan ook niet want dan starten de bouwactiviteiten op de Puikman.
Voor de bewoners van de Puikman zijn we blij. Het is alleen een heel dubbel gevoel om te ‘vechten’ voor het verlengen van een huurcontract voor een ‘woning’, die zo slecht van kwaliteit is. We strijden al zo lang om deze tijdelijke huisvesting kwalitatief verbeterd te krijgen.
Dat gevecht is nog niet ten einde. We zullen en moeten doorgaan!
Florence Eijck