27 januari 2023

Vragen over intimiderende arrestatie van XR-activist in Castricum

PvdA en Groen Links hebben vrijdag vragen gesteld over de vernederende en intimiderende arrestatie van een extinction rebellion activist:

1. is het u bekend dat een inwoner van Castricum onlangs in Castricum vlak voor schooltijd en niet ver van een basisschool werd gearresteerd op een vernederende en intimiderende manier ((klemgereden en in de boeien geslagen, ondanks dat hij zich niet verzette) vanwege zijn vreedzame demonstraties voor het klimaat, onder het toeziend oog van schoolkinderen en hun ouders?
2. Was u als verantwoordelijk portefeuillehouder voor openbare orde en veiligheid op de hoogte gesteld van deze actie en de manier waarop de arrestatie werd uitgevoerd, waarbij rechercheurs van de politie Haaglanden in burgerkleding en in onopvallende auto’s de verdachte en zijn gezin in de gaten hielden om hem te kunnen arresteren?
3. Erkent u dat de openbare orde (ook in de ogen van de toekijkende kinderen op weg naar de basisschool) ook kan worden verstoord door een intimiderende en vernederende manier van arresteren en dat dit de boodschap kan afgeven aan kinderen en hun ouders dat het normaal is om op deze manier gearresteerd te worden als je oproept om te demonstreren?
4. Heeft u nadien contact gehad met uw collega-burgemeester in Den Haag of met de politie of het Openbaar Ministerie om navraag te doen over deze arrestatie en zo ja, wat gaven zij aan u als reden om op deze wijze een inwoner van Castricum te arresteren?
5. Bent u bereid uw invloed aan te wenden om deze manier van optreden in de gemeente Castricum in de toekomst te voorkomen?

Indieners
J.Smits, PvdA
G.Brinkman, GroenLinks