Welkom nieuwe leden, in 2023 hebben zich 24 nieuwe leden gemeld in Castricum, Limmen en Akersloot

17 januari 2024

In 2023 hebben zich 24 nieuwe leden gemeld in Castricum, Limmen en Akersloot.

Ankie Dil zal een aantal interviews met de nieuwe leden houden, als eerste stelt zich voor:

Mijn naam is Hans van Willenswaard en ben recentelijk lid geworden.

Net voor de landelijke verkiezingen ben ik lid geworden.  Heb mijn leven lang PvdA gestemd en nu staat er veel te veranderen dacht ik zo.
Ik ga een steentje bijdragen. Nu moeten we handelen om diegenen na ons komen een sociaal en gezond leven te kunnen bieden.
Geen uitgeputte wereld waarbij ook de ongelijkheid tussen mensen steeds meer toeneemt.
Inmiddels heb ik meer dan 35 jaar in de ouderenzorg gewerkt. Als GZ psycholoog en manager behandeldienst. In de zorg werk je met mensen die een ziekte krijgen waar ze niets aan kunnen doen. Het kan iedereen treffen, wat je ook hebt mogen doen in het leven. Het is een uitdaging om ze een menswaardig levenseinde te kunnen bieden.
Met een plaatsgenoot in Limmen deden we recentelijk een enquête naar de ervaringen met vlieghinder. Het bevestigde wat we merkten; meer dan 90 % merkt op dat deze hinder sterk is toegenomen. Meer dan 70% ervaart er slaapproblemen door. Als je erin verdiept zie je dat milieu en woongenot van inwoners van de gemeente ten koste gaan van alleen maar van een poging de bedrijfsvoering winstgevend te maken.
De gemeente heeft prachtige natuurgebieden en stranden.  Toeristen komen er graag. Velen willen er graag ook wonen. Er liggen kansen maar dan zal vlieghinder uit den boze zijn. Vliegen in glijvlucht en geen nachtvluchten meer zijn keuzes die elders in Europa al gemaakt zijn, waar wachten we dan nog op? De resultaten van de enquête zijn gedeeld met de colleges van Castricum en Heiloo en de omgevingsdienst IJmond. Ook in het Noordhollands Dagblad heeft erover gestaan. In het BUCH-overleg is het besproken. Het gevaar is alles maar te accepteren zoals het is. Je kan het melden bij BAS maar heeft dat wel effect? Ja, doen! De luchtruimherziening komt eraan en de routes die over de gemeenten gaan kunnen zomaar structureel worden, dag en nacht!  Als een eindeloze vliegtuigtrein, een per minuut over je huis..
In Nederland hebben we iedereen nodig om alles draaiende te houden en te verbeteren. Niet iedereen kan dat zonder hulp, ook diegenen met een beperking willen ertoe doen. Iedereen kan onderuitgaan en in de schulden komen.  Ondersteuning is van belang. Als voorzitter van een badmintonclub weet ik dat veel kinderen graag sporten en dat er soms financiële steun bij nodig is, laten we hiervoor zorgen. Preventie van ziek zijn begint hier al.
Er spelen veel problemen op vele vlakken dit moment. Eerst de focus op gezonde leefomstandigheden, en dan specifiek op geluidsoverlast.
Mammoettankers zijn moeilijk van koers te laten veranderen, maar niets doen is geen optie.