31 maart 2023

Wethouder Paul Slettenaar in de publiciteit, wat betekent dat voor de gemeente Castricum?

Wethouder Paul Slettenaar in de publiciteit, wat betekent dat voor de gemeente Castricum?

De afgelopen week haalde Paul Slettenaar de verschillende (landelijke) media met in het oog springende acties en uitspraken. Hiermee bouwt hij de weerstand tegen zijn beleid en optreden als wethouder van Castricum zelf op en loopt ook de gemeente Castricum schade op.

  1. Het niet tekenen van de woondeal door de gemeente Castricum op initiatief van Slettenaar.

Castricum is de enige gemeente in Noord Holland die de woondeal met Hugo de Jonge niet tekent. Volgens Friso de Zeeuw is dit om principiële (politieke) redenen, volgens mij gewoon om publicitaire redenen. De argumenten zijn niet valide: te veel geld naar stadsregio Amsterdam, te hoge ambitie voor Castricum. De risico’s zijn aanzienlijk: positie Castricum in regio verslechtert substantieel, kans dat Castricum er financieel bij inschiet, beeldvorming over eiland Castricum negatief, medewerkers van BUCH werkorganisatie staan ook niet  te springen bij de negatieve effecten van dit eilandgedrag. Politiek is het ook uitzonderlijk: landelijk is de woondeal ontwikkeld door het huidige kabinet, in het college akkoord is wel een ambitie geformuleerd op het terrein van woningbouw, die aardig overeenkomt met de woondeal en die Castricum zonder woondeal autonoom niet zal halen. Dus wat is hier nu aan de hand, anders dan een publiciteitsshow van Slettenaar met negatieve gevolgen voor het volkshuisvestingsbeleid van de gemeente Castricum? Eén effect lijkt mij voorspelbaar: de weerstand tegen het beleid en optreden van Slettenaar bij de burgers van Castricum (en niet alleen daar) zal toenemen!

  1. Uitspraken in de landelijke media over de spreidingswet, maar defacto over het migratiebeleid.

Voor de duidelijkheid: deze uitspraken doet Slettenaar niet als wethouder van Castricum, maar als privé persoon en dat mag natuurlijk in Nederland. Echter hij wordt wel geïntroduceerd als wethouder van Castricum. De spreidingswet is een voorstel van het kabinet, waarin de partij van Slettenaar een belangrijke rol speelt (VVD). Dit wet is natuurlijk een compromis, maar wat is het doel van het doen van zulke populistische uitspraken in de landelijke media, door een persoon die ook wethouder van Castricum is en die zelf in hoge mate heeft bijgedragen die de noodzaak om tot een landelijks spreidingswet te komen? Opnieuw een publiciteitsshow Slettenaar? Castricum had al in de regio en de provincie een slechte naam als het gaat om het realiseren van de taakstelling  huisvesting statushouders, dat wordt er niet beter op. Dus ook hier negatieve effecten voor de gemeente Castricum. Kans op hulp vanuit de regio bij het realiseren van de taakstelling huisvesting statushouders neemt af en provincie zal Castricum daar nog nadrukkelijker aanhouden. Door het niet tekenen van de woondeal is de kans dat Castricum financieel instaat in meer sociale woningbouw te realiseren verder afgenomen.

Waar is Slettenaar mee bezig? Een lokale woondeal waar geen enkele sociale woning gebouwd wordt? In ieder geval kan gesteld worden dat de houding van de wethouder niet bijdraagt aan meer sociale woningbouw in Castricum en een humane oplossing voor statushouders in ons welvarende gemeente.

Jan Postma (burger van Castricum)