woningbouw: te weinig huur en altijd te duur

20 mei 2020

De tweede fase van een mooi woningbouwplan, aan de Startingerweg in Akersloot, wordt opgestart. Opnieuw accepteert de gemeenteraad dat er te weinig sociale huur en sociale koopwoningen in het project zitten. Dat gebeurde eerder bij de woningbouw op Dijk en Duin. Wat belooft dat voor toekomstige woningbouw: te weinig huur en altijd te duur?

Startingerweg Akersloot

Op 23 april 2020 is het ruimtelijk kader Startingerweg woonfase 2 in Akersloot unaniem door de Raad aangenomen. De PvdA vindt het een mooi plan, maar staat kritisch ten opzichte van de beperkte sociale woningbouw die gerealiseerd wordt, de wijze waarop er met de participatie van bewoners is omgegaan en er zijn zorgen om de verkeerssituatie.

Wat is het percentage sociale woningbouw?

De gemeenteraad van Castricum wil dat in elk woningbouwproject 30% sociale huur en –koopwoningen worden gerealiseerd. Dat is vastgelegd in de Woonvisie 2020-2025. Bij het project in Akersloot komen in fase 2 87 woningen waarvan 16 sociale huurwoningen en 7 sociale koop. Dit is 26 %. Wanneer het hele plan in ogenschouw wordt genomen gaat het om 148 woningen, waarvan 16 sociale huurwoningen en 20 sociale koopwoningen. Dit is een percentage van 24 %.

Te weinig aandacht voor jongeren, starters en senioren

In het plan wordt als een van de uitgangspunten genoemd: “ter bevordering van een evenwichtige bevolkingsopbouw wordt in het woningbouwprogramma aandacht besteed aan het bouwen voor jongeren, starters en senioren.” Maar met 16 huurwoningen (11%) voor deze doel-groepen en een overdaad aan grond-gebonden woningen (112), worden de starters, lage inkomens en jongeren in dit plan onvoldoende bereikt.

Volgens het onderzoek van Companen uit 2019 moet de komende 10 jaar de (sociale) huurvoorraad met circa 215 woningen groeien om aan de vraag in Castricum te kunnen voorzien. Op korte termijn is een inhaalslag nodig. (Woonvisie 2020-2025). Wanneer zorgt de gemeente werkelijk voor woningbouw voor de doelgroepen, die weinig te besteden hebben?

Participatie gebrekkig

De bewoners uit de omgeving zijn onvoldoende betrokken tijdens het proces. Bewoners in de appartementen aan de Startingerhof Rubrum 24-39 geven aan dat zij kosten hebben gemaakt vanwege de overlast van de agrarische werkzaamheden en stellen vragen bij het doorzicht vanuit de appartementen. Ook het gebied aan de westzijde van de Startingerweg (zuidzijde Tulpenlaantje) wordt in dit plan uitgewerkt, hetgeen niet opgenomen was in de integrale visie uit 2008. Het huidige bestemmingsplan moet worden herzien en aangepast van bestemming agrarisch naar bestemming wonen. Er zal alsnog met de bewoners gesproken worden.

Verkeerssituatie

De PvdA maakt zich zorgen om de verkeersafwikkeling en de veiligheid rondom dit plan. Het gaat om een drukke route met veel schoolgaande jeugd. Alternatieven zijn aangedragen en zullen nog bekeken worden.