Het kan een politiek spelletje lijken, het indienen van een motie van wantrouwen tegen een wethouder, zeker als je weet dat de motie het niet haalt. De PvdA-fractie vond het, net als De Vrije Lijst en D66 hard nodig. De motie, ingediend op 24 oktober 2024, was een hard protest tegen het ontluisterende gedrag van een Castricumse wethouder die een groep statushouders vals beschuldigde van het expres veroorzaken van een heftige lekkage en zijn weigering om excuses te maken.
De valse beschuldiging van de wethouder en zijn weigering om excuses te maken past in een reeks incidenten rondom deze wethouder die verantwoordelijk is voor woningbouw en in die functie voortdurend afhoudend is als het gaat om goede kwaliteit huisvesting voor inwoners met een vluchtelingenachtergrond. De houding van de VVD wethouder was eerder die week al aanleiding voor GroenLinks om uit het college van burgemeester en wethouders te stappen.
De motie van wantrouwen heeft het niet gehaald. Coalitiepartijen VVD, Lokaal Vitaal en het CDA stemden tegen en met gedoogsteun van de radicaal rechtse lokale fractie die immer fulmineert tegen vreemdelingen, kan de wethouder voorlopig doorgaan.
De PvdA-fractie heeft in het debat van 24 oktober uitvoerig en gedocumenteerd aangetoond hoe fout de wethouder heeft gehandeld door bewoners aan de Stetweg vals te beschuldigen van het expres veroorzaken van een lekkage. Er was 24 augustus een grote lekkage, dat klopt, het stroomde langs verlichtingsarmaturen en kletterde op de grond. Het gebouw had eerder gelekt. Hoewel een dakdekkersbedrijf kort na 24 augustus een gat op het dak dichtte, greep de wethouder het incident aan om een vals beeld neer te leggen. In plaats van dat hij zich verontschuldigde dat hij kennelijk slecht heeft onderhandeld met de eigenaar van een lek gebouw waarin hij statushouders zou huisvesten, trok hij op oorlogspad. Hij lweeg over het geconstateerde gat in het dak, en liet zijn afdeling communicatie aan de pers schrijven: “de tweede lekkage is expres veroorzaakt door een of meerdere bewoners met behulp van de brandslang”.
Tot op de dag van vandaag trekt hij de beschuldiging niet in. Hij bood zogenaamde excuses aan door in een gesprek en in een brief aan de bewoners van de Stetweg aan te geven hij bewoners niet ‘collectief’ had moeten beschuldigen. Om er aan toe te voegen dat ‘mensen;’ wel aan de brandslang hebben gezeten en dat hij maatregen zal nemen als het nog eens gebeurt.
De motie van wantrouwen werd ook ingediend niet alleen omdat de wethouder weigert excuses te maken voor zijn valse beschuldiging. Het is ook omdat hij de verdenking op zich laadt dat hij als wethouder bewust streeft naar het ontmoedigen en stigmatiseren van statushouders, om hen zoveel mogelijk van Castricum weg te houden. Het ging om zijn verzet tegen de spreidingswet; het niet willen meewerken aan de regionale woondeal; het ontkennen van de taakstelling van 102 statushouders die er nog ligt, het willen verbieden dat hotel Akersloot kamers verhuurt aan statushouders: het zijn uitingen van xenofobe afkeer van nieuwkomers.
De PvdA vindt het schrijnend dat in Castricum statushouders het slachtoffer worden van minderwaardige huisvesting en ongefundeerde beschuldigingen.
Terwijl het in ons welvarende dorp zou moeten gaan om:
Het welkom heten van een groep medebewoners die al een onmenselijke geschiedenis achter de rug heeft. Wat hebben zij nodig om volwaardig mee te doen in onze Castricumse samenleving? Welke capaciteiten nemen ze mee die we zo goed kunnen gebruiken in onze arbeidssituatie.
Feit is dat het college na het vertrek van Groen Links niet langer leunt op een meerderheid in de gemeenteraad. Het is een illusie te denken dat een minderheidscoalitie het coalitieakkoord kan blijven uitvoeren. Wij hebben geen vertrouwen in een minderheidscollege die leunt op gedoogsteun van een fractie die nog xenofober wil zijn. VVD, Lokaal Vitaal en het CDA laten zich dan meezuigen in beleid dat de meerderheid van de inwoners van Castricum tegen de borst stuit.
De PvdA-fractiie vindt dat het vertrek van Groen Links moet leiden tot een ronde gesprekken met alle partijen om te praten over een nieuw coalitie akkoord, waarin we ook vooruitkijken naar de bezuinigingsopdracht die er ligt. Als gemeente zijn we gebaat bij een coalitie dat op een meerderheid steunt en dat kan zoeken naar draagvlak onder inwoners voor veel moeilijke besluiten die nog moeten komen.